Maci csoport

A zene átszövi, átöleli a Kismackók életét. A zenei neveléssel nem csak a zene szeretetét érezheti át a gyermek, mert „Az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félelmekből kigyógyít. Koncentrál, testi- lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmassá tesz figyelemre, fegyelemre szoktat… kifejleszti csírájában a minden emberben lévő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel szebbé, gazdagabbá teszi az egész életét.” (Kodály Zoltán: Tanügyi bácsik! Engedjétek énekelni a gyermekeket! In: Visszatekintés I. köt. Budapest, Zeneműkiadó Vállalat, 1982. 304. o.)
A gyermek legfejlesztőbb tevékenysége a játék, ezen keresztül fedezi fel szűkebb és tágabb környezetét, tanulja meg az alapvető szociális normákat. „Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) Gyermekeink életében kiemelt szerepet játszik a szabad játék, fontos szerepet kap a zene, népzene, néphagyományok és a jeles napok. Közös játékaink során sok odafigyeléssel segítjük óvodásainkat eligazodni a nagy világban. A gyermekek fejlődése egyénenként eltérő, ezt figyelembe véve tervezzük a különböző játékba integrált tevékenységeket.
A bizalmas, biztonságot nyújtó környezet feltételeinek megteremtése kiemelt fontosságú a gyermekek fejlődésében, ennek kulcs eleme a napirend. A szeretetteljes légkör kialakítását a cselekedeteikről való pozitív visszajelzés, pozitív pedagógia teszi lehetővé.
Óvodásaink egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen mozgásigényük kielégítése, melyre lehetőséget nyújt árnyas, jól felszerelt udvarunk, valamint Nagykovácsi elhelyezkedése által az a gyönyörű természeti környezet, mely alkalmat ad a rövidebb- hosszabb sétákra, túrázásra, ezzel is segítve az őket körülvevő élővilág közvetlen megismerését. Nagy hangsúlyt fektetünk a minél sokoldalúbb tapasztalatszerzésre, fejlődési sajátosságukból eredő természetes kíváncsiságukra építve, melynek során játszva, szinte észrevétlen tanulnak a világról, annak működéséről, a társas kapcsolatokról és saját magukról.
„Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben, mi lakozik: egy új Ady Endre vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót kiszeretni.” (Böjte Csaba)
Kecskés Eszter

Kecskés Eszter

Óvodapedagógus
Molnárné Váradi Erzsébet

Molnárné Váradi Erzsébet

Óvodapedagógus
Vassné Kiss Ildikó

Vassné Kiss Ildikó

pedagógiai asszisztens
Nagy Sabine

Nagy Sabine

Dajka